Het is langer licht nu. Moeite met slapen? Hier zijn 5 waardevolle slaaptips.

Het is langer licht nu. Moeite met slapen? Hier zijn 5 waardevolle slaaptips.

In oktober gaat ieder jaar op de laatste zondag de wintertijd in en kunnen we dus heerlijk een uurtje langer in bed blijven liggen. Dat uurtje extra slaap is natuurlijk super fijn, echte kan het je slaapritme behoorlijk overhoop halen. In dit artikel geven we je een aantal tips om ook in de winterperiode heerlijk te slapen.

Leef met het licht mee

Onze hersenen beschikken over een soort biologische klok, ook wel bioritme genoemd. Deze klok wordt gestuurd door de hoeveelheid licht die binnenkomt via onze ogen. Als de klok een uurtje teruggaat kan dat dus invloed hebben op ons bioritme. Gelukkig kunnen we er zelf een beetje invloed op uitoefenen door de lichten in huis te dimmen. Dit dimmen doe je een aantal uurtjes voordat je onder de wol kruipt. Ook is het belangrijk om zo min mogelijk gebruik te maken van je telefoon of de televisie.

Ga een uur later naar bed

Op het moment dat de klok in de nacht een uur achteruit gaat, is het raadzaam om een uurtje langer op te blijven. Door wat langer op te blijven, fop je je lichaam als het ware en voorkom je dat je in de ochtend dus in plaats van normaliter om 07.00 op staat om 06.00 uur al klaarwakker bent.

Vast ritme

Een vast slaapritme is ontzettend belangrijk en dus is het raadzaam om je hier ook zo veel mogelijk aan vast te houden. Door dat ritme kan je lichaam na het ingaan van de wintertijd zo snel mogelijk wennen aan het nieuwe ritme. Het is raadzaam om op dezelfde tijd naar bed te gaan en om op dezelfde tijd weer op te staan, óók in het weekend. Tevens is het belangrijk om voordat je naar bed gaat, je lichaam alvast tot rust te laten komen, een vast ritueel, zoals douchen, kan hier zeker bij helpen.

Zorg voor een warme slaapkamer

Vooral mensen die slaapproblemen hebben in de wintermaanden moeten eens wat extra aandacht leggen op de temperatuur in de slaapkamer. Het is belangrijk dat je slaapkamer in de wintermaanden warm genoeg is, dit daar ons lichaam harder moet werken als we het koud hebben. Ontspanning wordt namelijk lastig als je het koud hebt en dus is het een aanrader om voor het slapengaan een warme douche te nemen. Warme voeten zijn ook belangrijk dus trek lekkere dikke sokken aan. Ventileren is altijd belangrijk, ook in de winter, dus vergeet vooral niet om de slaapkamer altijd goed te ventileren.

Vitamine D

In de winter hebben de meeste mensen in ons landje last van een tekort aan vitamine D. Dat tekort ontstaat door te weinig blootstelling aan zonlicht. Slaapproblemen in de wintermaanden worden dus meestal veroorzaakt door een tekort aan vitamine D. Slik gedurende de wintermaanden vitamine D supplementen!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven