Gezond houden van het gebit: Dit zijn de zes meest veelvoorkomende fouten die we maken

Feitjes voor vrouwen

Het is verrassend dat er meer dan een miljoen bacteriën op je tandenborstel zitten. Hoewel de meeste onschadelijk zijn, kunnen sommige schadelijk zijn voor je tanden. Dagelijks poetsen is essentieel om je tanden gezond te houden, maar sommige onbewuste fouten kunnen meer kwaad dan goed doen.

Na het tandenpoetsen je mond direct spoelen is een gewoonte die je misschien hebt, maar het kan het effect van het poetsen juist verminderen. Door water wordt de geconcentreerde fluoride in de tandpasta verdund, waardoor je mogelijk niet alle voordelen ervan kunt benutten.

Indien u nog steeds uit gewoonte de behoefte voelt om uw mond te spoelen, kunt u een mondwater met fluoride gebruiken om uw glazuur goed te beschermen. In supermarkten zijn er talloze merken en soorten mondwater verkrijgbaar, van frisse tot pittige smaken.

Als u ooit hebt opgemerkt dat u een slechte adem heeft, ondanks dat u uw tanden grondig heeft gepoetst, wilt u wellicht ook uw tong gaan poetsen. Uw smaakpapillen bieden namelijk een perfecte omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen, en door uw tong over te slaan, kunt uiteindelijk een onaangename adem veroorzaken.


Er is geen noodzaak om vaker dan één keer per dag te flossen, aangezien schadelijke bacteriën vier tot twaalf uur nodig hebben om zich te ontwikkelen. Flossen is een essentieel onderdeel van uw mondhygiëneroutine en is belangrijk voor uw tandvlees, maar overdrijf het niet.


Correct flossen kan tandvleesaandoeningen voorkomen, maar het verkeerd doen kan juist leiden tot tandvleesbeschadiging. Raadpleeg uw tandarts voor het beste advies over hoe u het beste uw gebit kunt flossen.


Langdurig gebruik van een favoriete oude tandenborstel kan leiden tot gaatjes en schade aan het tandvlees. Voedselresten blijven vaak achter tussen de borstelharen.


Herhaaldelijk gebruik van dezelfde tandenborstel kan blootstelling aan dezelfde bacteriën veroorzaken. Bovendien kan er schimmel ontstaan als de tandenborstel in een vochtige badkamer wordt bewaard. Als er zwarte vlekken op de borstelharen verschijnen, is het tijd om de tandenborstel te vervangen.


Wanneer je een tandpasta hebt gevonden die goed werkt voor je tanden, kan het aantrekkelijk zijn om er gelijk een voorraad van aan te schaffen. Echter, de micro-organismen in je mond kunnen gewend raken aan een bepaalde tandpasta, waardoor het minder effectief wordt om te poetsen.


Het is daarom beter om je tandpasta elke 2-3 maanden te vervangen. Sommige tandartsen adviseren zelfs om ’s ochtends en ’s avonds verschillende soorten tandpasta te gebruiken. Het is dus belangrijk om diverse soorten tandpasta te gebruiken!

Na het eten poetsen kan helpen om schadelijke bacteriën op afstand te houden, maar het kan ook je tandglazuur verzwakken als je dit meteen doet. Het is aan te raden om 30 tot 60 minuten te wachten na het eten voordat je je tanden poetst, om zo je parelwitte tanden gezond te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven